Zwarte vlekken, de ene persoon heeft ze, de andere niet. Het is een huidaandoening die eigenlijk veel verschillende oorzaken kan hebben. Zo kan je bijvoorbeeld een moedervlek hebben maar evengoed een ouderdomsvlek. Heb je last van zwarte of donker bruine vlekken en ben je zwanger? Dan mag je er zeker van zijn dat je last hebt van een zwangerschapsmasker. Volkomen onschuldig en gaat vanzelf weer over na de zwangerschap.
Hoe ontstaan zwarte vlekken?
Heel vaak ontstaan zwarte of donkerbruine vlekken door het te veel blootstellen van de huid aan zonlicht. Bijna bij alle huidaandoeningen met een donkere verkleuring van de huid tot gevolg is de zon de oorzaak ervan. Je huid maakt pigment aan ter bescherming tegen de UV stralen van de zon. Als je pigment op een normale manier werkt krijg je het bekende bruine kleurtje waarmee we tijdens de zomer trots pronken. Maar het kan ook zijn dat de aanmaak van je pigment verstoord is en je dus een soort ophoping krijgt van pigment waardoor je dus een donkere vlek krijgt die vaak maar een paar millimeter tot een centimeter groot is. Het is in de meeste gevallen heel onschuldig en goedaardig.
Hoe herken ik zwarte vlekken?
Het is uiteraard niet moeilijk om zwarte of donkerbruine vlekken te herkennen maar het is wel belangrijk om te weten hoe ze daar komen en of de vlekken in de loop van tijd veranderen. Zoals hierboven reeds vermeld is deze huidaandoening vaak goedaardig maar helaas kan het ook zijn dat een zwarte of donkerbruine vlek uitgroeit tot een melanoom en het is belangrijk om dit tijdig te ontdekken. Let dus op de kleur, de grootte, de vorm, de rand en de evolutie van de zwarte vlek. De vlek mag niet asymmetrisch groeien en mag ook niet van kleur veranderen. Zie je de randen van de vlek veranderen en zie je de zwarte vlek groter worden? Al deze combinaties kunnen gevaarlijk zijn waardoor je dan best een huidarts contacteert. Wordt je zwarte vlek enkel groter en blijft ze verder hetzelfde? Dit kan perfect normaal zijn. Goed opvolgen is dus de boodschap.
Hoe kan ik zwarte vlekken behandelen?
Een zwarte vlek die niet kwaadaardig is, hoeft absoluut niet behandeld te worden. Toch willen veel mensen dit doen omdat dit storend kan zijn qua uitzicht of het op een vervelende plaats zit zoals bij vrouwen, onder het BH bandje, zo kan er jeuk ontstaan en is het logisch dat je er van af wilt. Een laserbehandeling kan dan een optie zijn. Stoort de zwarte vlek maar een beetje? Dan moet je misschien eens nadenken over camouflagetherapie.
Plaats als eerste een reactie